Κλείσιμο

Οι λεπτές ισορροπίες της γαλλικής κυβέρνησης

Οι πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Φρ. Ολάντ είναι αντιμέτωπος με την ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας, ενώ παραμένει αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να την αναμορφώσει.

«Οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να εκλείψουν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση ενός νέου σώματος πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς καθώς και τη δημιουργία ειδικής εισαγγελικής αρχής για την έρευνα σχετικών υποθέσεων. Οι προεδρικές εξαγγελίες ήρθαν αμέσως μετά το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του πρώην υπουργού προϋπολογισμού Ζερόμ Καϋζάκ.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Καϋζάκ, λίγο πριν έρθουν στο φως οι επίμαχες αποκαλύψεις, είχε δεσμευθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πάντως οι τελευταίες κινήσεις του γάλλου προέδρου, μεταξύ των οποίων η προετοιμασία σχεδίου νόμου για ενίσχυση της διαφάνειας, θεωρούνται από πολλούς ως σπασμωδικές κινήσεις για να καλυφθεί απλώς το πραγματικό πρόβλημα της Γαλλίας: η ασθενής οικονομία και η έλλειψη ισχυρής πολιτικής ηγεσίας.

Mεταξύ πολιτικής ρητορείας και φθίνουσας οικονομίας

Η Γαλλία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση. Τα τελευταία σκάνδαλα που κλονίζουν τους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας είναι ενδεικτικά των συμπτωμάτων ενός οικονομικού αλλά και πολιτικού συστήματος που βρίσκεται στα όρια της αξιοπιστίας του. Ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, πολιτικός αναλυτής από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι εκτιμά πως η διαφθορά των γάλλων πολιτικών δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Αυτό που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, είναι το γεγονός ότι η πολιτική τάξη της Γαλλίας δεν είναι απόλυτα επαρκής και ικανή», αναφέρει ο γάλλος αναλυτής.

Για τον γάλλο οικονομολόγο Τόμας Μικάλσκι από το Οικονομικό Ινστιτούτο HEC η κυβέρνηση Ολάντ «ήταν ακατάλληλη από την αρχή», ενώ οι υποσχέσεις της για ανόρθωση της γαλλικής οικονομίας, τη διάσωση θέσεων εργασίας σε προβληματικές εταιρείες και την αποφυγή της λιτότητας, γρήγορα απεδείχθησαν ανεδαφικές. Σύμφωνα με τον Μικάλσκι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ολάντ είχαν εξαρχής μία μεγάλη δόση ρητορικής. Στο τέλος όμως, όταν συνειδητοποίησε τα πραγματικά του όρια, δεν έκανε επί της ουσίας τίποτα: «Δεν διαθέτει τα χρήματα, δεν διαθέτει την αξιοπιστία και συχνά δεν διαθέτει καν το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσει σε αυτά που εξαγγέλλει».

Κρίση αξιοπιστίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche, έξι στους δέκα πιστεύουν πως ο Φρ. Ολάντ πρέπει να προβεί σε ανασχηματισμό. Η ανεργία ξεπερνά το 10%, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 δεν ξεπερνούν το 0,1%. Η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου έχει πέσει δραματικά, αγγίζοντας μόλις το 28% ενώ η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της κάνει λόγο για μείωση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ολάντ εποφθαλμιούν νομή της εξουσίας. Το κεντροδεξιό UMP ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική Ολάντ, ενώ συγχρόνως κλονίζεται στο εσωτερικό του από το σκάνδαλο Μπετανκούρ και τις υπόνοιες για εμπλοκή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο αρχηγός του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν καλεί σε μία θεσμική αναδιοργάνωση της πολιτείας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μετάβασης στην 6η Γαλλική Δημοκρατία.

Στον αντίποδα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης Ολάντ. «Ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στο να αναζητήσει η Γαλλία μία ριζοσπαστική λύση. Και κατά κάποιο τρόπο μια τέτοια λύση θα μπορούσε να αναζητηθεί στον κ. Μελανσόν ή στην κ. Λε Πεν – και κάτι τέτοιο είναι όντως επικίνδυνο», λέει ο Μικάλσκι, προσθέτοντας : «Το γενικό μοντέλο στο οποίο έχει στηριχθεί η γαλλική οικονομία την τελευταία τετραετία έχει έρθει στο τέλος του. (…) Στην πράξη η Γαλλία χρειάζεται μία συνολική αναμόρφωση… όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μ. Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ανέλαβε η κ. Θάτσερ».

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: Lisa Bryant / Δήμητρα Κυρανούδη/ Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης