Διάψευση Πεκίνου για συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με την Πιονγκιάνγκ

Δεν υπάρχει συγκέντρωση κινεζικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε την Παρασκευή το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετά την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

"Οι πληροφορίες είναι αναληθείς", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, απαντώντας στις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδονται στο εξωτερικό.

"Η Κίνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και ήταν πάντα προσηλωμένη στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βορειοανατολική Ασία", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τις "αποσταθεροποιητικές" ενέργειες της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι διακυβεύονται τα τοπικά και διεθνή συμφέροντα.

"Η Κίνα έχει τεράστιο συμφέρον από τη σταθερότητα και η αδιάλειπτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικό όπλο αποτελεί εχθρό της σταθερότητας αυτής. Είναι κοινός στόχος μας με την Κίνα η αποπυρηνικοποίηση", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο πρώτο του ταξίδι στη Σεούλ.

Νωρίτερα, το υπουργείο
Άμυνας της Νότιας Κορέας αμφισβήτησε την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, όπως υποστήριξε χθες αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επικαλέσθηκε έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

"Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε τρεις πυρηνικές δοκιμές, αλλά είναι αμφίβολο εάν έχει κατασκευάσει μια μικρή και ελαφριά πυρηνική κεφαλή, η οποία να μπορεί να τοποθετηθεί σε πύραυλο", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι "η Βόρεια Κορέα οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση".
Πηγή: skai.gr