Μαλί: Βασανισμοί και άθλιες συνθήκες κράτησης οδήγησαν στο θάνατο δύο κρατουμένων

Δύο άνδρες της κοινότητας Τουαρέγκ, που ήταν ύποπτοι για την παροχή υποστήριξης στους τζιχαντιστές στο βόρειο Μαλί, πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην Μπαμακό, αφού "βασανίστηκαν", κατήγγειλε την Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχαν συλληφθεί από τον στρατό τον Φεβρουάριο.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους πέντε Τουαρέγκ στις 15 Φεβρουαρίου στην Λερέ, στην περιοχή του Τιμπουκτού, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και κρατούνταν σε τμήμα της χωροφυλακής στην Μπαμακό πριν από την μεταγωγή τους στην κεντρική φυλακή της πόλης, διευκρινίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.

"Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαλί απέφυγε την διεξαγωγή μιας έρευνας για τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθησαν οι επτά αυτοί άνδρες παίρνει ακόμη μια πιο τραγική τροπή μετά τον θάνατο δύο από αυτούς στην φυλακή", δήλωσε η Κορίν Ντίφκα, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα δυτικής Αφρικής στους κόλπους του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η οργάνωση, οι δύο αυτονομιστές Τουαρέγκ πέθαναν την νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου λόγω της μεγάλης ζέστης και αναμφίβολα λόγω των τραυμάτων που έφεραν εξαιτίας της κακομεταχείρισής τους.

"Κατά την κράτησή τους, στον έναν από τους δύο άνδρες είχε χορηγηθεί με ένεση μια καυστική ουσία και αυτός υπέφερε επίσης από κατάγματα σε ένα πλευρό και εγκαύματα στην πλάτη", επισημαίνει η οργάνωση.

"Κάποιος που μίλησε σε πολλούς κρατούμενους τον Μάρτιο δήλωσε ότι οι επτά άνδρες είχαν φυλακιστεί σε ένα μικρό κελί χωρίς εξαερισμό και ότι διαμαρτύρονταν για την υπερβολική ζέστη, την ημέρα όπως και την νύχτα", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η θερμοκρασία στην Μπαμακό μπορεί να φτάσει αυτήν την περίοδο του έτους και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι επτά κρατούμενοι είχαν δηλώσει στις 20 Μαρτίου σε εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου ότι είχαν ξυλοκοπηθεί με γροθιές και κλοτσιές κατά την διάρκεια της κράτησής τους.
Ο ένας από τους δύο που πέθαναν είχε επίσης δηλώσει ότι είχε υποστεί το βασανιστήριο του "εικονικού πνιγμού", επισημαίνει επίσης το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι επτά κρατούμενοι, ηλικίας 21 ως 66 ετών, φέρεται ότι υποστήριξαν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν καταλάβει πέρυσι το βόρειο Μαλί προτού εκδιωχθούν από έναν γαλλοαφρικανικό συνασπισμό δυνάμεων.

Οι στρατιώτες του Μαλί κατηγορούνται συχνά για τη διάπραξη ωμοτήτων κατά των κοινοτήτων των Τουαρέγκ και των Αράβων, τους οποίους συχνά τοποθετούν στην ίδια κατηγορία με τους τζιχαντιστές.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr