Πάταξη φοροδιαφυγής: Στις «μη συνεργάσιμες» χώρες κινδυνεύει να ενταχθεί η Αυστρία

Η Αυστρία κινδυνεύει να περιληφθεί στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων χωρών στο ζήτημα της φορολογίας, αν δεν δεχθεί την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Info.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν είναι φυσιολογικό χώρες όπως η Αυστρία για παράδειγμα να μην διαβιβάζουν τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν αναφορικά με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν λογαριασμούς σ' αυτές".

Σημειώνεται πως η Αυστρία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που αρνείται να χαλαρώσει το τραπεζικό της απόρρητο μετά τις υποχωρήσεις που έκανε χθες Τετάρτη το Λουξεμβούργο σε ό,τι αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί πως η Γαλλία θα ανακοινώνει κάθε χρόνο μια "μαύρη λίστα" με τις μη συνεργάσιμες χώρες. Ο κατάλογος αυτός υπάρχει από το 2010 και περιλάμβανε αρχικά 18 "μη συνεργάσιμα κράτη και εδάφη" που δεν είχαν υπογράψει φορολογική σύμβαση με το Παρίσι. Έκτοτε η "μαύρη λίστα" έχει αδειάσει. Στην τελευταία επικαιροποίησή της, στις 4 Απριλίου 2012, δεν περιλάμβανε πλέον παρά οκτώ χώρες και εδάφη: Μποτσουάνα, Μονσεράτ, Μπρουνέι, Ναούρου, Γουατεμάλα, Νιούε, νησιά Μάρσαλ και Φιλιππίνες.
Πηγή: Πηγή ΑΜΠΕ