Θάτσερ: η πολιτικός που ακόμα διχάζει τη Βρετανία

Έντονη είναι η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει στη Βρετανία με το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πολιτικοί και ιδεολογικοί οπαδοί της θεωρούν ότι ήταν η πρωθυπουργός που έσωσε τη Βρετανία η οποία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 χαρακτηριζόταν ως ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Υπενθυμίζουν τον λεγόμενο «χειμώνα της δυσαρέσκειας» του 1978-79 που προηγήθηκε της ανάληψης της εξουσίας από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν λόγω παρατεταμένων απεργιών οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από σκουπίδια και οι νεκροί έμεναν άθαφτοι σε ορισμένες πόλεις.

Προσθέτουν ότι η σιδηρά κυρία της βρετανικής πολιτικής έθεσε τις βάσεις για μια πιο ευημερούσα κοινωνία, έδωσε έμφαση στην έννοια της ατομικής ευθύνης που δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έσπασε κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο του συνδικαλισμού και αποκατέστησε τη χαμένη αίγλη της Βρετανίας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επισημαίνουν δε πως δεν είναι δυνατό να καταλογίζονται στη Θάτσερ τα κακώς κείμενα της σημερινής κοινωνίας και οικονομίας στη Βρετανία.

Οι αντίπαλοί της ωστόσο της καταλογίζουν την εξατομίκευση της κοινωνίας και την ανεξέλεγκτη προσπάθεια πλουτισμού μέσω της απορρύθμισης της αγοράς, με αποτέλεσμα οι ήδη μεγάλες ανισότητες στη βρετανική κοινωνία να διευρυνθούν. Αποδίδουν στις πολιτικές της την απληστία και την έλλειψη αξιοπιστίας του σημερινού συστήματος του οικονομικού φιλελευθερισμού, προσθέτοντας ότι είναι η πολιτικός που ευθύνεται για τη διάλυση των περισσότερων τομέων βαριάς βιομηχανίας της Βρετανίας, κάτι που οδήγησε σε παρατεταμλενη ένδεια πολυάριθμες κοινότητες ιδίως στη βόρεια Αγγλία, άλλοτε καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία.

Ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται συχνότερα στις αναφορές στη ζωή και την κληρονομιά της είναι ότι πρόκειται για την πολιτικό που δίχασε τόσο όσο ζούσε όσο και μετά το θάνατό της όσο κανείς το βρετανικό λαό. Την ώρα που ορισμένες συντηρητικών πεποιθήσεων εφημερίδες και κάποιοι πολιτικοί προσπαθούν να ξεκινήσουν εκστρατεία ώστε η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, κάτι που τελευταία φορά έγινε για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965, ομάδες νεαρών, μελών αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, βετεράνοι ανθρακωρύχοι και άλλοι συμμετείχαν σε αυθόρμητα πάρτι στους δρόμους περιοχών του Λονδίνου και της Γλασκώβης, ενώ στο Facebook ξεκίνησε προσπάθεια να ανέβει στο νούμερο ένα των πωλήσεων το τραγούδι με τίτλο ‘Ding Dong! The Witch is Dead’, («Η Μάγισσα Πέθανε») από το Μάγο του Οζ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ώστε τα μέλη του να αποτίσουν φόρο τιμής στην πρώην πρωθυπουργό που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι πολιτικοί σχολιαστές αναμένουν πέρα από τα εγκώμια βουλευτών των Συντηρητικών αλλά και της αντιπολίτευσης και ορισμένες επικριτικές αναφορές στην πολιτικό Θάτσερ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ανακοινώσει ότι η τελετή κηδείας της πρώην πρωθυπουργού θα γίνει με πλήρες τελετουργικό και απόδοση στρατιωτικών τιμών, όπως για τη βασιλομήτορα και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ημιδημοσία δαπάνη, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους. Ως ημέρα της τελετής ορίστηκε η 17η Απριλίου, ενώ παρόν θα είναι το βασιλικό ζεύγος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο