ΗΠΑ:Αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή ζητά από το Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με μέλη των οικογενειών των 26 θυμάτων που σκοτώθηκαν στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, μετά από επίθεση ενόπλου που έλαβε χώρα σε σχολείο της πολιτείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της βίας των όπλων.  

Ο Ομπάμα μίλησε για τον έλεγχο των όπλων ενώπιον 3.000 ακτιβιστών σε αμφιθέατρο του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ, μια πόλη κοντά στο Νιουτάουν, όπου 20 παιδιά και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους στις 14 Δεκεμβρίου όταν ένας άνδρας που οπλοφορούσε άνοιξε πυρ σε δημοτικό σχολείο.  

Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά το αποτρόπαιο περιστατικό, η πολιτεία του Κονέκτικατ θέσπισε ένα από τους αυστηρότερους νόμους στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, που αφορά στην απαγόρευση πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας σε σφαίρες και όπλων στρατιωτικού τύπου ενώ ενίσχυσε τους ελέγχους των υποψήφιων αγοραστών.  

«Βοηθήσατε πολύ στο να επιτευχθεί αυτό. Η φωνές σας και η αποφασιστικότητά σας το έκανε αληθινό» είπε ο Ομπάμα στο κοινό του Κονέκτικατ. «Αυτή είναι η δύναμη της φωνής σας», τόνισε. 

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί ενάντια στα μέτρα σχετικά με την οπλοκατοχή που προσπαθεί να περάσει ο Ομπάμα. «Το Κονέκτικατ άνοιξε το δρόμο και τώρα είναι η σειρά του Κογκρέσου να κάνει το ίδιο», είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην πολιτεία, οπότε και έλαβε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. «Αυτή την εβδομάδα έχει έρθει η σειρά του Κογκρέσου να κάνει το ίδιο», είπε.  

Πριν από την ομιλία του ο Ομπάμα συναντήθηκε με μέλη των οικογενειών των θυμάτων της επίθεσης στο Κονέκτικατ. Ορισμένοι από αυτούς επιβιβάστηκαν αργότερα στο προεδρικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τον Ομπάμα στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.  

«Αυτά είναι τα μέλη των οικογενειών που πρόκειται να παρευρεθούν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να μιλήσουν ενώπιον του Κογκρέσου για τη σημασία της ανάληψης μέτρων κατά της ένοπλης βίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Τζέι Κάρνι. «Προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη των οικογενειών ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν την ομιλία στο Κονέκτικατ και να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, όπου και είναι αναγκαία η παρουσία τους, τους καλέσαμε να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος μαζί με τον πρόεδρο».  

Ο Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, ταξίδεψε στο Κολοράντο όπου έδωσε ομιλία για αυστηρότερα μέτρα σχετικά με την οπλοκατοχή, σε μια ακόμη πολιτεία η οποία επλήγη από επίθεση ενόπλου σε σινεμά.

 

Πηγή: skai.gr