«Επιχείρηση Γουστάβος» στο Μάλι

Μεγάλη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με γαλλικές στρατιωτικές πηγές. Περίπου 1.000 στρατιώτες έχουν εισέλθει σε κοιλάδα η οποία θεωρείται βάση ανεφοδιασμού των ισλαμιστών κοντά στην Γκάο. Η πόλη Γκάο βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Μπαμάκο και της αρχαίας πόλης Τιμπουκτού.

Το σχέδιο ονομάζεται «Επιχείρηση Γουστάβος» και έχει ως στόχο την πλήρη εκκαθάριση των περιχώρων της Γκάο από τους εναπομείναντες ισλαμιστές. Θεωρείται ότι πρόκειται για την τελευταία ευρείας κλίμακας επέμβαση της Γαλλίας στο έδαφος του Μάλι, πριν να αρχίσει η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην αφρικανική χώρα.

Η κίνηση των γαλλικών στρατευμάτων άρχισε την Κυριακή και μέχρι στιγμής οι Γάλλοι δεν έχουν έλθει σε σύγκρουση με ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο διοικητής των δυνάμεων του γαλλικού στρατού ξηράς, στρατηγός Μπερνάρ Μπαρερά δήλωσε στο πρακτορείο: «Περικυκλώσαμε την κοιλάδα βορείως της Γκάο, η οποία θεωρούμε ότι χρησιμεύει σαν βάση αποθήκευσης υλικού από τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες και έχουμε αρχίσει μεθοδική έρευνα».

Η Γαλλία σχεδιάζει να αρχίσει την απόσυρση των 4.000 στρατιωτών της εντός του Απριλίου ενώ στοχεύει μέχρι το τέλος του 2013, να μη διατηρεί στη χώρα περισσότερους από 1.000 ένστολους. Η αντίστοιχη δύναμη των χωρών της δυτικής Αφρικής στο έδαφος του Μάλι αριθμεί σήμερα 6.300 στρατιώτες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έχει προτείνει τη δημιουργία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ειρηνευτικής δύναμης 11.000 ανδρών αποτελούμενης κυρίως από αφρικανούς στρατιώτες, για την περίοδο μετά τη μείωση της γαλλικής παρουσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαν, σε περίπτωση παράλληλης δημιουργίας δύναμης με αποστολή το χτύπημα των ισλαμιστών, οι εναπομείναντες Γάλλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν.

Πηγή: skai.gr