Κλείσιμο

ΟΗΕ: Έτοιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση χρήσης χημικών όπλων στη Συρία

Έτοιμη ν΄αναπτυχθεί εντός των προσεχών 24 ωρών στη Συρία είναι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων στη χώρα, δήλωσε σήμερα στη Χάγη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η ομάδα αυτή το έργο της το συντομότερο.

"Είμαστε έτοιμοι", δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης στη Χάγη διάσκεψης για τη Σύμβαση των Χημικών Όπλων.

"Είμαι σε θέση ν΄ανακοινώσω σήμερα ότι μια πρώτη ομάδα βρίσκεται στην Κύπρο και ότι είναι στην τελευταία φάση της προετοιμασίας πριν από την αναχώρηση της για τη Συρία", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Συνολικά, στη Συρία πρόκειται ν' αναπτυχθούν 15 εμπειρογνώμονες, ανάμεσα στους οποίους επιθεωρητές, γιατροί και χημικοί.

"Περιμένουμε όλοι το πράσινο φως από τη συριακή κυβέρνηση για να εξακριβώσουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε οποιαδήποτε περιοχή", τόνισε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε στη Χάγη με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων 'Αχμεντ Ουζουμτσού, με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αποστολής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr