Ρωσία: Υπεγράφη νόμος που επιτρέπει στον Πούτιν να επιλέγει τους κυβερνήτες

Στην υπογραφή ενός νόμου που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να επιλέγει τους υποψηφίους για την διακυβέρνηση των επαρχιών της Ρωσίας, σε περίπτωση που τα τοπικά κοινοβούλια ακυρώσουν τις σχετικές εκλογές, προχώρησε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο νόμος ουσιαστικά επιτρέπει στα επαρχιακά κοινοβούλια να καταργήσουν την απ’ ευθείας εκλογή των τοπικών κυβερνητών, η οποία επετράπη για πρώτη φορά το 2012, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ταλάνιζαν τη χώρα.

Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει πως ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των εθνοτικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Βόρειος Καύκασος, όπου οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον ισλαμιστών αυτονομιστών ανταρτών.

Το Κρεμλίνο φέρεται να ανησυχεί πως η διεξαγωγή λαϊκών εκλογών σε τέτοιες ταραγμένες περιοχές θα αναδείξουν υποψήφιους που ενδέχεται να μην είναι απόλυτα πιστοί στη Μόσχα, ενόψει μάλιστα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Παρά ταύτα, οι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης καταγγέλλουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που ευνοεί το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία του κ. Πούτιν, τη στιγμή μάλιστα που η δημοτικότητα της κυβερνητικής παράταξης υποχωρεί, ενώ το κόμμα έχασε πολλές βουλευτικές έδρες στις εκλογές του 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ