Κλείσιμο

Με αλληλεγγύη απαντά η κυπριακή κοινωνία στην κρίση

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση της κυπριακής κοινωνίας στο κάλεσμα για βοήθεια όσων έχουν ανάγκη. Στα 16 έφτασαν τα κοινωνικά παντοπωλεία σε ολόκληρη την Κύπρο μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην οικονομία και το κύμα μέτρων.

Κοινωνικό παντοπωλείο θα ανοίξει και στη Λευκωσία την Τρίτη, μία πρωτοβουλία ιδιωτών, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του δημάρχου Λευκωσίας. Το παντοπωλείο βρίσκεται στην αγορά του παλαιού δημαρχείου και ήδη στηρίζει δέκα οικογένειες. Δέχεται αιτήσεις για βοήθεια από άτομα που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, δέχεται όμως και βοήθεια σε είδος για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του.

Η αμοιβαία ενίσχυση της κοινωνίας συνεχίζεται και σε άλλο επίπεδο, αυτό της υγείας. Πέραν της προσπάθειας των «Εθελοντών Γιατρών» να λειτουργήσουν ιατρεία των φτωχών σε όλες τις πόλεις (ήδη λειτουργεί στη Λευκωσία), ιατροί μείωσαν το τίμημα της επίσκεψης αισθητά, ακόμη και 20 ευρώ, για να μη φέρνουν τους πελάτες τους σε δύσκολη θέση και παρά τις γκρίνιες αναμένεται ότι οι επισκέψεις θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μιλώντας εξάλλου στην «Κ», άτομα επιφορτισμένα με την ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας ανέφεραν πως αναμένουν τρομακτική αύξηση στους αριθμούς των ατόμων τα οποία θα απευθύνονται από ’δώ και μπρος κοντά τους. Στη Λεμεσό, για παράδειγμα, πριν από πέντε μόνο μήνες κατέφευγαν στη Μητρόπολη γύρω στους 500 ανθρώπους κάθε μεσημέρι για να πάρουν ένα πιάτο φαΐ. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στους 700. Πλέον η Μητρόπολη δεν μπορεί να ανταποκριθεί κεντρικά στον μεγάλο αριθμό των ατόμων και στέλνει φαγητό σε ενορίες για να μπορούν να το παραλαμβάνουν οι άποροι από την περιοχή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγευμα που προσφέρεται σε μαθητές. Δύο χιλιάδες σάντουιτς ετοιμάζονται κάθε πρωί και μοιράζονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και σε φοιτητές. Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από πέντε μήνες ήταν 800 πακέτα προγεύματος. Μπορεί η δυναμικότητα της Εκκλησίας να μην είναι απεριόριστη –άλλωστε έχασε εκατομμύρια όντας ένας από τους μεγαλοκαταθέτες και μετόχους στις κυπριακές τράπεζες– αλλά οι φορείς της δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, για να εξετάσει την δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κύπριοι πολίτες, μετά την απόφαση του Εurogroup.

Στόχος της Ιεράς Συνόδου είναι να εξετάσει τρόπους για συμβολή της Εκκλησίας στις προσπάθειες του κράτους, για στήριξη των ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού και γενικότερα για την πνευματική και ηθική στήριξη όλου του λαού.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, Newsdesk ΣΚΑΪ