Σε «κατάσταση πολέμου» η Βόρεια Κορέα

Σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας βρίσκεται η Πιονγκιάνγκ όπως ανακοίνωσε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Η Πιόνγκγιανγκ κλιμακώνει τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Β. Κορέα, εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως λαμβάνει «σοβαρά» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι συχνές.

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα ότι απομονώνεται όλο και περισσότερο με την «φιλοπόλεμη ρητορική της», καθώς η Πιονγιάνγκ επέσεισε και πάλι την απειλή να επιτεθεί στις ΗΠΑ, αφότου δυο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-2 συμμετείχαν σε ασκήσεις στη Νότια Κορέα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διατάξει νωρίτερα τις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Η Ρωσία επικρίνοντας έμμεσα τις πτήσεις αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Νότια Κορέα μετά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στη Βόρεια Κορέα οδηγεί σε φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι πιθανό να οδηγήσει εκτός ελέγχου την κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr