Σιλουάνοβ: Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει με Κύπρο τους όρους αναδιάρθρωσης δανείου 2,5 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Durban, όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής των BRICS, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Κύπρο τους όρους της αναδιάρθρωσης του δανείου των 2,5 δισ. δολαρίων που είχε προσφέρει. 

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του δανείου για 5 έτη, με μείωσης του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%. Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι αυτό ισοδυναμεί με διαγραφή του 10% του χρέους αυτού.

Νωρίτερα ο κ. Σιλουάνοφ ανέφερε ότι η Ρωσία και η Κύπρος θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο μετά την ψήφιση από την Κυπριακή Βουλή της δέσμης μέτρων για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ. «Από τα τελικά αποτελέσματα που θα έχουμε από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας και από τις αποφάσεις της κυπριακής βουλής, θα εξαρτηθούν και οι ενέργειές μας», τόνισε. 

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να εκπονήσουν με τους κυπρίους αξιωματούχους τους όρους της αναδιάρθρωσης του δανείου που έλαβε η Κύπρος στο παρελθόν.

«Δεδομένων και των αποφάσεων που ελήφθησαν από το
Eurogroup, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί ότι είναι δυνατόν να στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα του νησιωτικού κράτους».


Πηγή: Πηγή: finmarket.ru