Κλείσιμο

Ευρωζώνη και Κύπρος στο στόχαστρο των βρετανικών επικρίσεων

Όπως και μετά την πρώτη απορριφθείσα συμφωνία του Eurogroup έτσι και τώρα στη Βρετανία, μετά την πρώτη ημέρα αντιδράσεων και έντονων επικρίσεων κατά της ευρωζώνης και της τρόικα για τις εξελίξεις στην Κύπρο, εμφανίζονται αναλυτές που υπερασπίζονται τη συμφωνία, έστω και αν παραμένουν η μειοψηφία.

Μετά τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο, εκφράζοντας τη χαρά του για την εξαίρεση των μικροκαταθετών, υπάρχουν αναλυτές που σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί δεν οφείλεται στη γερμανική «βαρβαρότητα», αλλά «στην ανευθυνότητα των ηγεσιών του».

Στο κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που έχουν τηρήσει εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, σχολιάζουν ότι «αν και λίγοι θα συμφωνήσουν στην Κύπρο, το νησί πήρε την καλύτερη συμφωνία που δικαιούταν να περιμένει». Το άρθρο εξηγεί ότι η Κύπρος επέλεξε την υψηλού ρίσκου στρατηγική να ζει εξαρτώμενο από έναν τραπεζιτικό τομέα πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορούσε να στηρίξει το κράτος.

Συχνότερες και εντονότερες είναι πάντως οι επικρίσεις κατά της ευρωζώνης και η διατύπωση αμφιβολιών για το μέλλον του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος. Το ίδιο άρθρο της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει αναφέροντας ότι οι ελπίδες να ξεπεράσει το ευρώ με επιτυχία την κρίση χρέους υπέστησαν βαρύ πλήγμα λόγω του «ερασιτεχνισμού που κόβει την ανάσα» τον οποίο επέδειξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Ο Τζέρεμι Γουόρνερ
στην Ντέιλι Τέλεγκραφ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα μετανιώσουν τη σκληρή τιμωρία που επέβαλαν στην Κύπρο, καθώς η έλλειψη αλληλεγγύης υπονομεύει την ουσία της ευρωζώνης. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ τονίζει ότι οι ενέργειες των ηγετών της ευρωζώνης στην Κύπρο άφησαν άθικτο τον «τοξικό» δεσμό μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων, αποδεικνύοντας ότι «έχουν μάθει πολύ λίγα» από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές θεωρούν αρνητικό για τη σταθερότητα του ευρώ το προηγούμενο που δημιουργεί η επιβολή ζημιάς σε καταθέτες και ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.
Πηγή: skai.gr