Συγγνώμη Νετανιάχου σε Ερντογάν για τον στολίσκο ελευθερίας της Γάζας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας απολογήθηκε για τον θάνατο των ακτιβιστών που έχασαν τη ζωή τους το 2010, στο πλαίσιο επέμβασης ισραηλινών στρατιωτών σε σκάφη φιλανθρωπικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα.

Η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων προκάλεσε τον θάνατο εννέα ακτιβιστών. Ανάμεσά στα θύματα βρίσκονταν οκτώ τούρκοι πολίτες.

Ο κ. Νετανιάχου φέρεται να εξέφρασε την λύπη του για την επέμβαση κατά του στολίσκου, προσφέροντας την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο κ. Ερντογάν αποδέχθηκε τη συγγνώμη του κ. Νετανιάχου, ενδεχομένως δρομολογώντας την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πηγή των New York Times, στη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών συμμετείχε από ένα σημείο κι έπειτα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθύτατα τη σχέση τους με αμφότερες την Τουρκία και το Ισραήλ. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση θετικών σχέσεων μεταξύ τους, προκειμένου να προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή», σχολίασε μετέπειτα, μέσω γραπτής δήλωσής του, ο κ. Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο τούρκος ηγέτης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ όταν, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που οργανώθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε τον Σιωνισμό ως «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ