Αυστραλία: Οξύτατη «επίθεση» της Κεντρικής Τράπεζας στους Ευρωπαίους για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Οξύτατη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο διάσωσης που προσπάθησε να επιβάλει στην Κύπρο φορολογώντας τις καταθέσεις, άσκησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας, Φίλιπ Λόου, έμεινε «κατάπληκτος» από την απόφαση να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις, και αυτό μπορεί να απειλήσει μελλοντικά την παγκόσμια οικονομία.

«Δημιουργεί κακό προηγούμενο γιατί, στο μέλλον, κάθε φορά που μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα θα μπορεί να φορολογεί τις καταθέσεις. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, το γεγονός ότι επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι καταθέτες ενδεχομένως να φοβούνται να βάλουν στις τράπεζες τα χρήματα τους, φοβούμενοι ότι ίσως να φορολογηθούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό έγινε σε χώρα της ΕΕ, όπου μάλιστα οι καταθέσεις, έως κάποιου σημείου, είναι εγγυημένες» είπε ο κ. Λόου και προσέθεσε πως το γεγονός που τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σημαίνει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές».
Πηγή: skai.gr