Κλείσιμο

Κύπρος: Ρευστό πολιτικό κλίμα - Έκτακτη συνεδρίαση στην Κεντρική Τράπεζα

Αβεβαιότητα στην κυπριακή κοινωνία και σοβαρές πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η συμφωνία του Eurogroup και το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της Καθημερινής Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα της Μεγαλονήσου θα συνεδριάσει σήμερα Σάββατο για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες

«Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ, Αλίκη Στυλιανού, σχετικά με την απόφαση του Εurogroup.

«Είναι μια απόφαση του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που λήφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για το Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Σχετικά έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών και έχει εκδοθεί Δήλωση από το Eurogroup», ανέφερε η κ. Στυλιανού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, μεγαλοκαταθέτες επικοινώνησαν με μεγάλες τράπεζες και εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup, ενώ δυο μεγάλοι εξ αυτών απείλησαν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους

Ο Αναστασιάδης επικοινωνεί με τους αρχηγούς


Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες για μια πρώτη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στο Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν και συνεχίζει την επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να καλέσει απόψες τους πολιτικούς αρχηγούς σε έκτακτη σύσκεψη γύρω στις 23.00, καθώς ο ίδιος φθάνει στην Κύπρο γύρω στις 19.00-20.00 το βράδυ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τελικά αύριο Κυριακή. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών των παραγωγικών Υπουργείων, που τελικά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε.

Επιστρέφει το βράδυ στην Κύπρο ο Αναστασιάδης

Γύρω στις 20.00 το βράδυ επιστρέφει στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες με την ομάδα του, όπου τις πρωινές ώρες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να καλέσει και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αργά σήμερα το βράδυ και να απαιτήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια. Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αύριο Κυριακή.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου