ΑΚΕΛ: Μελετούμε και έξοδο από το ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ μετά τη συμφωνία του Eurogroup και το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μελετούμε έξοδο της Κύπρου ή δημοψήφισμα (για τη συμφωνία) και άλλα ενδεχόμενα, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στο Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο γγ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιτέθηκε δε, στην κυπριακή κυβέρνηση αναφέροντας ότι σύντομα ξέχασε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν στο Eurogroup.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο".

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν "απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε".

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως "στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο". Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε από την πλευρά του ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επικαλούμενος δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Χρήστος Στυλιανίδης καταλόγισε «ατολμία και αναποφασιστικότητα για πολλούς μήνες» που οδήγησε στην οδυνηρή όπως την αποκάλεσε απόφαση.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου απείλησε με αποχώρηση δυο φορές από τη δραματική σύνοδο, ενώ σημείωσε ότι ενδεχόμενη άρνηση της συμφωνίας εκ μέρους της Λευκωσίας θα προκαλούσε άτακτη χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε χάος και χάσιμο καταθέσεων.

«Η ιστορική ευθύνη ήταν μεγάλη έπρεπε κάποιοι να πάρουν την οδυνηρή απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν έξοδο από το ευρώ έχουν αφελείς απόψεις και δεν αντιλαμβάνονται τις πολιτικές περιπλοκές.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για καταστροφική συμφωνία, ζητώντας δημοψήφισμα ή πρόωρες προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενο επιστροφής στην κυπριακή λίρα.

Έκτακτη σύσκεψη
του υπουργικού συμβουλίου μετά αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα συνεδριάσει επίσης, για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ