Σύσσωμος πολιτικός και πολιτιστικός κόσμος αντιδρά στο θάνατο του Τσάβες

Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως έναν «εξαιρετικό άνθρωπο», του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κουβανικό κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει εκφραστεί επίσημα περισσότερες από τέσσερις ώρες μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.

«Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με τον φόβο», δήλωσε ο Εντ Ρόις, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις» της πατρίδας του.

Ο Τσάβες «έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου», δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος χαιρέτισε και την «ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης Farc.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «επανέλαβε τη δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία».

Από την πλευρά του και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Τσάβες.

Συλλυπητήρια και από Χόλιγουντ

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, υποστηρικτής εδώ και χρόνια του Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε «μεγάλο ήρωα» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και πρόσθεσε πως «θα μείνει πάντα στην ιστορία».

«Θρηνώ για την απώλεια ενός μεγάλου ήρωα για ένα μεγάλο μέρος του λαού του και για όλους εκείνους που μάχονται στον κόσμο για μια θέση», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Στόουν.

«Φίλε μου αναπαύσου εν ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Στόουν είχε πάρει συνέντευξη στον Τσάβες το 2009 για το ντοκιμαντέρ του "South of the Border" για τον ρόλο του προέδρου της Βενεζουέλας στις αλλαγές στη Νότια Αμερική.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός Σον Πέν, επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Τσάβες, επισήμανε πως «οι φτωχοί του πλανήτη έχασαν έναν υπερασπιστή τους» και «η Αμερική έναν φίλο που αγνοούσε ότι είχε».

Ο Πεν είχε αναπτύξει στενή φιλία με τον Τσάβες και τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο Καράκας.
«Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από Λατινική Αμερική

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από τον θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες».


Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια.

Πηγή: skai.gr