Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

Από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο του 2003, το υπουργείο πραγματοποίησε μια σειρά από ελέγχους στα συστήματα ασφαλείας πολλών αμερικανικών αεροδρομίων, αναθέτοντας σε πράκτορες με πολιτικά να προσπαθήσουν να περάσουν απαγορευμένα αντικείμενα, τα οποία θα είχαν πάνω τους ή στη χειραποσκευή τους, γράφει σε συνοπτική εκδοχή της έκθεσης ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Κλαρκ Κεντ Έρβιν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, οι έλεγχοι έγιναν σε 15 αεροδρόμια. Ο πρόεδρος της επιτροπής για την πολιτική αεροπορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μίκα, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαίωσε ότι η συνολική έκθεση δείχνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν όσον αφορά τα όπλα «αρκετά κακά» και όσον αφορά τα εκρηκτικά «εντελώς φρικτά».
"Είναι απαραίτητο να γίνουν βελτιώσεις στον έλεγχο για την ασφάλεια, ώστε να μην μπορούν να περνούν απαγορευμένα και επικίνδυνα αντικείμενα στις προστατευμένες ζώνες των αεροδρομίων», κρίνει ο Έρβιν.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, ο τομέας του ελέγχου της ασφάλειας στα αεροδρόμια ανήκει στην αρμοδιότητα της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (TSA). Στην έκθεση του υπουργείου οι αρμόδιοι κρίνουν ότι «τέσσερις τομείς ευθύνονται για τις δυσλειτουργίες αυτές» στον έλεγχο της ασφάλειας στα αεροδρόμια: η εκπαίδευση του προσωπικού του TSA, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, οι διαδικασίες και η διοίκηση.
Αντιδρώντας στην έκθεση, η TSA ανακοίνωσε «την εγκατάσταση σε τρία νέα μεγάλα αεροδρόμια (στο Λος Αντζελες, στης Νέας Υόρκης-Τζον Κένεντι και στο Σικάγο) ενός νέου σαρωτή (σκάνερ) που μπορεί να εντοπίζει ίχνη εκρηκτικών σε έγγραφα, όπως σε κάρτες επιβίβασης και σε ταυτότητες». Το νέο αυτό μηχάνημα εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ουάσινγκτον-Ρίγκαν.
Πηγή: skai.gr