Τουρκία: Κούρδοι πολιτικοί θα επισκεφθούν τον Οτσαλάν

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη νέα επίσκεψη Κούρδων πολιτικών στον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο βήμα της Άγκυρας για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της 28χρονης εξέγερσης για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα άρχισε τον Οκτώβριο μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που κρατείται στη φυλακή του Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ορίζοντας ένα πλαίσιο για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν σημάδια μεγάλης προόδου από τότε που δύο κούρδοι πολιτικοί συνάντησαν τον Οτσαλάν στις 3 Ιανουαρίου.

Παλαιότερα δημοσιεύματα είχαν αναφέρει ότι ο Οτσαλάν θα καλούσε τα μέλη του ΡΚΚ σε κατάπαυση του πυρός μέσω της κουρδικής αυτής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας για αποχώρηση του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος και τέλος τον αφοπλισμό του, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr