ΗΠΑ και Ε.Ε. «βρυχώνται» κατά Βορείου Κορέας

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε «επιπλέον προκλητικές ενέργειες» απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο ενός αποκλειστικού ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η Πιόνγκ Γιάνγκ έχει ενημερώσει την Κίνα ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει είτε μία είτε δύο πυρηνικές δομικές, πιθανώς εντός του 2013.

Στις αρχές της εβδομάδας η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε υπογείως την τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της, προκαλώντας την ομόφωνη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με μη κατονομασμένη πηγή την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, πρόθεση της Βορείου Κορέας είναι να υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική που ακολουθούν έναντι της απομονωμένης χώρας, την οποία η βορεοκορεατική ηγεσία φέρεται να αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, στην επικύρωση των μέτρων που επέβαλε τον Ιανουάριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων κατά της Πιόνγκ Γιάνγκ προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσαν την Παρασκευή διπλωμάτες της Ε.Ε.

Οι νέες κυρώσεις θα απαγορεύσουν την πώληση ορισμένων στοιχείων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και «ορισμένους τύπους αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε συστήματα σχετικά με πυραύλους», όπως δήλωσε στο Reuters ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβεβλημένες κυρώσεις κατά της Βορείου Κορεάς όσον αφορά τεχνολογία ή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση πυρηνικού ή πυραυλικού προγράμματος.

Παράλληλα, οι νέες κυρώσεις αναμένεται να απαγορεύσουν το εμπόριο διαμαντιών, χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων με δημόσιους οργανισμούς της Β. Κορέας, αλλά και το εμπόριο νέων κρατικών ομολόγων που θα εκδοθούν από την Πιόνγκ Γιάνγκ.

Οι κυρώσεις αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ