Ένας... ιππότης της Μάλτας επικεφαλής της τράπεζας του Βατικανού

Το Βατικανό ανακοίνωσε την Παρασκευή τον γερμανό επιχειρηματία Ερνστ φον Φράιμπεργκ ως νέο πρόεδρο της –κλυδωνιζόμενης από οικονομικά σκάνδαλα- τράπεζας της Άγιας Έδρας στη θέση του Έτορε Γκότι Τεντέσκι.

Ο Φράιμπεργκ δήλωσε ότι θα συνεισφέρει στη συμμόρφωση της τράπεζας του Βατικανού με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο γερμανός αντικαθιστά τον Τεντέσκι, ο οποίος ουσιαστικά αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας της Αγίας Έδας στις 24 Μαΐου 2012, μια ημέρα αφότου ο οικονόμος του Πάπα Βενέδικτου συνελήφθη για τη διαρροή εκατοντάδων εμπιστευτικών έγγραφων από το Βατικανό.

Ο φον Φράιμπεργκ
, επαγγέλλεται δικηγόρος, είναι πρόεδρος των ναυπηγείων Blohm + Voss στο Αμβούργο και ενεργό μέλος της τάξης των Ιπποτών της Μάλτας, μια λαϊκή θρησκευτική τάξη που ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα.

Από το 1991 έως το 2012 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συμβούλων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα τη Φρανκφούρτη

«Η απόφαση (σ.σ να αναλάβει επικεφαλής της τράπεζας της Αγίας Έδρας ο Φάισμπεργκ) είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης αξιολόγησης και σειράς συνεντεύξεων που διεξήγαγε η Επιτροπή των καρδιναλίων, με τη συνεχή υποστήριξη του Εποπτικού Συμβουλίου» αναφέρει το Βατικανό. «Ο Άγιος Πατέρας παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την επιλογή» πρόσθεσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ