Reuters: Η Βόρεια Κορέα έτοιμη για μία ή δύο νέες πυρηνικές δοκιμές

Την ετοιμότητά της να διεξάγει μία ή δύο ακόμα πυρηνικές δοκιμές, πιθανώς εντός του 2013, διεμήνυσε στην Κίνα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, λίγες ημέρες αφότου η Πιόνγκ Γιάνγκ προκάλεσε την ομόφωνη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιώντας με επιτυχία την τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η πηγή του Reuters, η οποία φέρεται να έχει πρόσβαση στους κύκλους εξουσίας του Πεκίνου αλλά και της Πιόνγκ Γιάνγκ, το απομονωμένο καθεστώς προτίθεται να συνοδεύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με μία ακόμα πυραυλική δοκιμή, στον απόηχο της επιτυχημένης εκτόξευσης ενός δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Όλα είναι έτοιμα. Μία τέταρτη και μία πέμπτη πυρηνική δοκιμή και μία πυραυλική δοκιμή θα μπορούσαν να διεξαχθούν σύντομα, πιθανώς αυτό το έτος», δήλωσε χαρακτηριστικά η μη κατονομασμένη πηγή του διεθνούς πρακτορείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η τέταρτη δοκιμή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την τρίτη, αγγίζοντας σε ισχύ τους 10 κιλοτόνους TNT.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ισχύς της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής τοποθετείται μεταξύ 6 και 7 κιλοτόνων.

Όπως δήλωσε η πηγή του Reuters, οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την πολιτική που ακολουθούν έναντι της Πιόνγκ Γιάνγκ, μία πολιτικής την οποία η βορεοκορεατική ηγεσία φέρεται να αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος.

Έπειτα από την πολύκροτη πυρηνική δοκιμή των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι θα ηγηθεί της «απάντησης» της διεθνούς κοινότητας ενώπιον των «απειλών» της Πιόνγκ Γιάνγκ, ενώ παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ξεκινά εργασίες για την επιβολή των ανάλογων κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας.

Παρά ταύτα, η πηγή του Reuters αποσαφήνισε ότι η «[Βόρεια] Κορέα δεν φοβάται νέες κυρώσεις», καθώς τρέφει την «πεποίθηση» πως οι «αγροτικές και βιομηχανικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις σοδειές» εντός του έτους, «μειώνοντας την εξάρτηση για φαγητό από την Κίνα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ με πληροφορίες από Reuters