Ομόφωνη καταδίκη Βορείου Κορέας από Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Στην ομόφωνη καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προέβη του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι έπονται «μέτρα» κατά της Πιόνγκ Γιάνγκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου, η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας συνιστά μία «ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», αλλά και παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το τελευταίο σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, στον απόηχο της επιτυχημένης εκτόξευσης ενός δορυφόρου από την Πιόνγκ Γιάνγκ, με το Συμβούλιο να προειδοποιεί πως θα προβεί σε «σοβαρές ενέργειες» σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής.

Δεδομένης της «σοβαρότητας της [σημερινής] παράβασης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν αμέσως εργασίες προκειμένου να εγκρίνουν τα κατάλληλα μέτρα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να «υποκλιθεί» σε ψηφίσματα που στοχεύουν το πυρηνικό της πρόγραμμα, καταγγέλλοντας την «εχθρική πολιτική» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Στον αντίποδα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, υπογράμμισε πως οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας αποτελούν «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ουάσιγκτον.

Στο διπλωματικό πεδίο, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως άλλωστε συνέβη και στο ψήφισμα Δεκεμβρίου, κατά της Βορείου Κορέας ψήφισε και η Κίνα, μοναδικός σύμμαχος του απομονωμένου καθεστώτος στην διεθνή «σκακιέρα». Νωρίτερα, το Πεκίνο κάλεσε τον πρεσβευτή της Βορείου Κορέας ώστε να εκφράσει την «έντονη δυσαρέσκεια και σκληρή αντίθεση» της χώρας στην διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ