Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο βόρειο Μάλι

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιδρομές σε βάσεις των ισλαμιστών και αποθήκες πυρομαχικών στο βόρειο τμήμα του Μάλι, με σκοπό να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, είναι ζήτημα χρόνου μέχρις ότου οι ισλαμιστές μείνουν δίχως πυρομαχικά.

Χθες, Κυριακή, τριάντα μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές στην περιοχή του Τεσαλίτ εν μέσω φόβων ότι οι αντάρτες μπορεί να ανασυνταχθούν στην ορεινή περιοχή.

«Αν κοιτάξετε τον χάρτη, έχουν βρει καταφύγιο στα βόρεια και τα βορειοανατολικά. Αλλά μπορούν να παραμείνουν για καιρό μόνο αν βρουν τρόπο να ανεφοδιάζονται. Οπότε, με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο, ο στρατός το αποτρέπει αυτό», είπε ο κ. Φαμπιούς, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα χερσαία επιχείρηση.

Το γαλλικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Κιντάλ τη περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αντάρτες Τουαρέγκ της ομάδας ΜNLA εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι Ντιονκούντα Τραόρε δήλωσε πρόσφατα ανοιχτός σε συνομιλίες με τους αντάρτες προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος του Κιντάλ.

Σε ολιγόωρη επίσκεψή του στο Μάλι το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα παρέχει περαιτέρω βοήθεια και ότι θα αποκαταστήσει τα πολιτιστικά αξιοθέατα που καταστράφηκαν από τους αντάρτες.

Πρόσθεσε πάντως ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η επιχείρηση στο Μάλι ολοκληρώθηκε.
Πηγή: skai.gr