Εβδομήντα χρόνια μετά, η Ρωσία «θυμάται» το Στάλινγκραντ... και τον Στάλιν

Τη συμβολική ονομασία Στάλινγκραντ (Πόλη του Στάλιν) υιοθέτησε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, για λίγες ώρες η πόλη του Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία, καθώς η χώρα γιόρτασε την 70η επέτειο από τη λήξη της αποφασιστικής Μάχης του Στάλινγκραντ, όπου ο Ερυθρός Στρατός σταμάτησε οριστικά την επέλαση της Wehrmacht στο Ανατολικό Μέτωπο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Βόλγκογκραντ, η πόλη θα φέρει επισήμως το όνομα Στάλινγκραντ κατά τους εορτασμούς για τη λήξη του Πολέμου στην Ευρώπη (9 Μαΐου) και σε τέσσερις άλλες ημερομηνίες που συνδέονται με τη μάχη.

Εκατοντάδες βετεράνοι της ιστορικής μάχης, ο νεότερος όλων 89 ετών πλέον, παρευρέθηκαν στην παρέλαση που έλαβε χώρα στην κεντρική Πλατεία των Πεσόντων Μαχητών. Το προσδόκιμο ζωής για τον μέσο σοβιετικό στρατιώτη που έφτανε στο ερειπωμένο Στάλινγκραντ ήταν περίπου 24 ώρες.

Πέραν όμως του φόρου τιμής που αποδόθηκε στους πεσόντες, δεν έλειψε και η νοσταλγία για το πρόσωπο του Στάλιν, καθώς θαυμαστές του σοβιετικού δικτάτορα, τον οποίο αποκήρυξαν ακόμα και οι διάδοχοί του στην ηγεσία της ΕΣΣΔ, έβαλαν το πορτρέτο του σε οχήματα και αφίσες.

Για πολλούς επιζήσαντες του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» η πόλη κρύβει ακόμα επίπονες αναμνήσεις. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μάχης, έως ότου, στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, ο διοικητής της 6ης Γερμανικής Στρατιάς Φρίντριχ Πάουλους έγινε ο πρώτος στρατάρχης στην ιστορία των γερμανικών όπλων που παραδόθηκε, ζητώντας από τους άνδρες του να καταθέσουν τα όπλα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε προαγάγει τον Πάουλους σε στρατάρχη λίγες ημέρες νωρίτερα, πιθανότατα σε μία προσπάθεια να τον παροτρύνει να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί. 27 μήνες αργότερα, η έκβαση του πολέμου θα υποχρέωνε τον ίδιο τον Φύρερ να αντιμετωπίσει αυτή την επιλογή.
Πηγή: skai.gr