Κλείσιμο

Συνάντηση συριακής αντιπολίτευσης με ΗΠΑ και Ρωσία στο Μόναχο – διαψεύδει η Μόσχα

Συνάντηση με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη θα έχει το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην εμπόλεμη χώρα, όπως δήλωσε πηγή της συριακής οργάνωσης στο πρακτορείο Reuters.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Μοάζ Αλκχατίμπ, ενημερώθηκε από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι πως θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που φιλοξενείται στο Μόναχο.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει τις εν λόγω επαφές, με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ να σχολιάζει λακωνικά μέσω Twitter: «Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση που να αναφέρεται στο πρόγραμμα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών».

Παρά ταύτα, εάν η εν λόγω πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη κοινή επαφή των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τη συριακή αντιπολίτευση, δεδομένου ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν ακολουθήσει διαφορετικές γραμμές απέναντι στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει καταψηφίσει τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Δαμασκού, ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποστασιοποιηθεί από τον σύρο ηγέτη, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσαφηνίζει πως το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να «υπερασπισθεί» το καθεστώς Άσαντ.
Πηγή: skai.gr