Αίγυπτος: Συμφωνία για αποκήρυξη βίας μεταξύ ισλαμιστών και αντιπολίτευσης

Ελπίδες για τον τερματισμό του νέου κύματος βίας που ταλανίζει την Αίγυπτο εγείρει η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ των ισλαμιστών συμμάχων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης.

Οι δύο πλευρές συνυπέγραψαν μία ανακοίνωση μέσω της οποίας δεσμεύονται να υποστηρίξουν έναν «σοβαρό διάλογο», και να «καταδικάσουν κάθε μορφής βία ή ενθάρρυνση βίας». Παράλληλα, εγκρίθηκε η δημιουργία μίας επιτροπής που θα επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό μελλοντικών επαφών. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αντιμαχόμενων παρατάξεων.

Η σημερινή συνάντηση συγκλήθηκε υπό την αιγίδα τον λαοφιλή Σεΐχη Αχμέντ αλ-Ταϊέμπ, επικεφαλής του ιστορικού πανεπιστημίου και τζαμιού αλ-Αζχάρ.

Εξερχόμενοι από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων, οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την προοπτική του νεότευκτου πολιτικού διαλόγου, με τον Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, αρχηγού της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, να δηλώνει πως υπάρχει «κάποιος οπτιμισμός», παρά τις «δύσκολες προκλήσεις που απομένουν».

Παρά ταύτα, οι επόμενες ημέρες παραμένουν κρίσιμες, καθώς οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις δεν προέβησαν στην ακύρωση των διαδηλώσεων που έχουν προκηρυχθεί για την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου.

Σχεδόν 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τελευταία εβδομάδα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών και οδομαχιών που ταλανίζουν καθημερινά την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, με τον αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσσι, να προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη πολιτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους και την κυβέρνηση να έχει θέσει τις περιοχές του Πορτ Σάιντ, του Σουέζ και της Ισμαΐλια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το νέο κύμα επεισοδίων που πλήττει τη Αίγυπτο ξεκίνησε την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, δεύτερη επέτειο της 18ημερης εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν με αφορμή την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά επεισόδια, έχουν όμως λάβει μεγάλη διάσταση λόγω της οξείας πολιτικής δυσαρέσκειας που τρέφει μέρος του πληθυσμού προς τις έντονες ισλαμικές επιρροές που χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση Μόρσι.
Πηγή: skai.gr