Κροατία: Φόβοι για «καθυστέρηση» της ένταξης στην ΕΕ

Φόβους για καθυστέρηση της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ λόγω των διμερών διαφορών με τη Σλοβενία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Ivo Josipovic.

Η Κροατία αναμένεται να γίνει μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013, ωστόσο η εκκρεμότητα που έχει με την Σλοβενία σχετικά με τις αποζημιώσεις της τράπεζας Ljubljanska Banka (LB) ίσως καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης της χώρας από το σλοβένικο κοινοβούλιο.

Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η τράπεζα Ljubljanska Banka (LB) αρνήθηκε να αποζημιώσει τους κατόχους καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα στα παραρτήματά της σε Ζάγκρεμπ, Σαράγιεβο και Σκόπια, με αποτέλεσμα πολλοί Κροάτες να χάσουν τις καταθέσεις τους.

Ως απάντηση, το Ζάγκρεμπ αρνήθηκε την πρόσβαση της σλοβένικης τράπεζας στην κροατική αγορά μέχρι να αποζημιωθούν οι κροάτες καταθέτες.

«Εάν η Σλοβενία δεν επικυρώσει την ένταξη της Κροατίας σύντομα, η Κροατία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, και όλοι οι Σλοβένοι και Κροάτες πολιτικοί γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά κακό σενάριο», είπε χθες (28 Ιανουαρίου) ο Κροάτης πρόεδρος Ivo Josipovic.

Η Κροατία από την πλευρά της τονίζει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες, και ότι η Σλοβενία πρέπει να επικυρώσει την ένταξή της «χωρίς την απαίτηση νέων προϋποθέσεων».

Θέση της Κομισιόν είναι ότι εναπόκειται στα δύο κράτη να επιλύσουν το ζήτημα. «Βλέπουμε το θέμα ως διμερές μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», επεσήμανε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Peter Stano.

Για καταστροφικό σενάριο έκανε λόγο και ο αρχηγός των ευρωπαίων σοσιαλιστών Hannes Swoboda, λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για την Κροατία αλλά και για την φήμη της Σλοβενίας».
Στο μεταξύ ο Swoboda θα επισκεφθεί τη Σλοβενία την Τετάρτη και όπως είπε «αναμένει γρήγορη λύση» στο ζήτημα.

Ιστορικό

Την 1η Δεκεμβρίου του 2011 οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ με μεγάλη πλειοψηφία. Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013. Στις 22 Ιανουαρίου, 2/3 των Κροατών ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα.

Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η τράπεζα Ljubljanska Banka (LB) αρνήθηκε να αποζημιώσει τους κατόχους καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα στα παραρτήματά της σε Ζάγκρεμπ, Σαράγιεβο και Σκόπια. Ως απάντηση, το Ζάγκρεμπ αρνήθηκε την πρόσβαση της σλοβένικης τράπεζας στην κροατική αγορά μέχρι να αποζημιωθούν οι κροάτες καταθέτες.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr