Μαλί: Γαλλικές δυνάμεις ελέγχουν την «Καμπή του Νίγηρα»

Στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και του Μαλί ανακοίνωσαν ότι μετά τη χερσαία και αεροπορική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύκτας, Γάλλοι και Μαλινέζοι στρατιώτες ελέγχουν πλέον τις προσβάσεις προς το αεροδρόμιο και την πόλη του Τιμπουκτού, στο βόρειο Μαλί. 

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ δήλωσε ότι η 
επιχείρηση για τον έλεγχο της «Καμπής του Νίγηρα», με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων της Γαλλίας και του Μαλί, με την υποστήριξη της γαλλικής αεροπορίας, διήρκεσε συνολικά 48 ώρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν συνάντησαν αντίσταση.

Πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μαλί διευκρίνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν βρίσκονται ακόμη στο κέντρο του Τιμπουκτού, από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών, αφού διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού και προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές.

Το Τιμπουκτού, μεγάλο κέντρο της ισλαμικής διανόησης, πνευματική πρωτεύουσα του ισλάμ στην Αφρική και πλούσια πόλη-σταθμός των καραβανιών που διέσχιζαν τη Σαχάρα, έπεσε στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων τον Ιούνιο 2012, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο όνομα της στενής ερμηνείας της σαρία που ακολουθούν.

«Οι ισλαμιστές προκάλεσαν καταστροφές πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Έκαψαν σπίτια και χειρόγραφα» και διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού, σύμφωνα με πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μαλί.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο, η πόλη Γκάο κατελήφθη μετά τη θεαματική επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες έθεσαν προηγουμένως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης και μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα.


Πηγή: skai.gr