Αγκάθια στη συμφωνία μεταρρύθμισης της Αγροτικής Πολιτικής

Με την ψηφοφορία της επιτροπής να συνεχίζεται σήμερα, οι ευρωβουλευτές βρίσκονται υπό πίεση να εγκρίνουν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική χωρίς να γνωρίζουν το τελικό ύψος των δαπανών που θα περιλαμβάνει, αν και μόλις 11 μήνες πριν την εφαρμογή της.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για την Ευρωβουλή, που για πρώτη φορά έχει τις νομοθετικές εξουσίες για την αγροτική πολιτική.

«Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση και πολλοί συνάδελφοί μου δεν είναι ικανοποιημένοι με τους συμβιβασμούς που έγιναν στην επιτροπή αγροτικής πολιτικής», είπε η βρετανίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Linda McAvan.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Linda έκανε αυτή την παρατήρηση», είπε η γερμανίδα συνάδελφός της Dagmar Roth-Behrendt από τους σοσιαλιστές, προσθέτοντας ότι «οι απόψεις αυτής της επιτροπής δεν είναι οι απόψεις της ολομέλειας, στην πραγματικότητα είναι έτη φωτός μακριά».

Η επιτροπή περιβάλλοντος συναντήθηκε για να συζητήσει την ΚΑΠ με τον υπουργό γεωργίας της Ιρλανδίας, ενώ η επιτροπή γεωργίας ξεκίνησε μια 2μερη ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις της ΚΑΠ.

Οι δύο επιτροπές είχαν τελείως διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τις πολιτικές, όπως η στήριξη της επιτροπής περιβάλλοντος για αυστηρότερες πράσινες απαιτήσεις προς τους αγρότες καθώς και ο έλεγχος από την ΕΕ του αντίκτυπου που έχουν οι γεωργικές επιδοτήσεις της στην παραγωγή τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Συμβουλίου έχουν τονίσει ότι για οποιεσδήποτε νέες πολιτικές εγκριθούν, η εφαρμογή τους σχεδόν σίγουρα θα καθυστερήσει ένα χρόνο, μέχρι το 2015, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου αγρότες και εθνικές κυβερνήσεις να «απορροφήσουν» τους νέους κανονισμούς.

Ώρα αποφάσεων


Ο Simon Coveney, υπουργός γεωργίας της Ιρλανδίας, είπε ότι είναι προτεραιότητα μια γρήγορη συμφωνία για την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020 και ότι αναμένει τη συμφωνία σύντομα.

«Νομίζω αξίζει να υπενθυμίσω ότι συζητάμε την ΚΑΠ εδώ και 4 χρόνια και πραγματικά πρέπει να περάσουμε από τις συζητήσεις στις πραγματικές αποφάσεις […] είναι κάτι που προσπαθεί να κάνει η Ιρλανδική Προεδρία».

«Θα απαιτήσει σημαντικούς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές», είπε, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν είναι δύσκολα προς διαπραγμάτευση».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε ακανθώδη περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η σύνδεση των άμεσων πληρωμών των αγροτών με τις απαιτήσεις διαφοροποίησης των καλλιεργειών και να αφιερώσουν το 7% της γης τους σε χώρους οικολογικής εστίασης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27» αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 στη σύνοδο κορυφής 7-8 Φεβρουαρίου. Ο επόμενος προϋπολογισμός θα έχει μειώσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και στο παραδοσιακά μεγαλύτερο μερίδιο της αγροτικής πολιτικής.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr