Κλείσιμο

Μπέλφαστ: Ξανά στον ιστό της η βρετανική σημαία – αλλά για μια μέρα

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων στη Βόρεια Ιρλανδία η βρετανική σημαία υψώθηκε σήμερα στον ιστό του δημαρχείου του Μπέλφαστ, με αφορμή τα 31α γενέθλια της δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον.

Στις 3 Δεκεμβρίου το τοπικό δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε η βρετανική σημαία να κυματίζει στο δημαρχείο μόνο 17 ημέρες το χρόνο και όχι κάθε μέρα όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Η απόφαση έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από προτεστάντες Ενωτικούς που υποστηρίζουν το στάτους κβο της υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στο βρετανικό στέμμα.

Στις καθημερινές συγκρούσεις με την αστυνομία περισσότεροι από 100 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών. Η αυξημένη αστυνόμευση στο Μπέλφαστ έχει κοστίσει στην τοπική κυβέρνηση 7 εκατομμύρια λίρες.

Το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία δέχθηκε ξανά επίθεση με βόμβες μολότοφ. Ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης των Ενωτικών συμμετέχουν στο συντονισμό των βίαιων ταραχών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο