Κασμίρ: «Σύννεφα» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – δύο ινδοί στρατιώτες νεκροί

Δύο ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους λόγω πυρών που δέχτηκαν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, δύο μονάχα ημέρες έπειτα από το θάνατο ενός πακιστανού στρατιώτη στην ίδια περιοχή.

Τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα κοντά στην αποκαλούμενη Γραμμή Ελέγχου, η οποία χωρίζει τα εδάφη που ελέγχονται από το Νέο Δελχί από τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμαμπάντ.

Μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης του Ινδικού Στρατού κατηγόρησε το Πακιστάν για την εν λόγω επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή πρόκληση» και αποκαλώντας το όλο περιστατικό «σημαντική κλιμάκωση [...] των παραβάσεων της εκεχειρίας και των προσπαθειών διείσδυσης που υποστηρίζονται από τον Πακιστανικό Στρατό».

Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Το Κασμίρ αποτελεί σημείο έντονης τριβής μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις, από τη δεκαετία του 1950. Οι δύο χώρες διεκδικούν τον απόλυτο έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής, το ανατολικό τμήμα της οποίας ελέγχεται από την Κίνα.

Ινδία και Πακιστάν έχουν υπογράψει σύμφωνο εκεχειρίας αναφορικά με την περιοχή του Κασμίρ από το 2003, ωστόσο το Νέο Δελχί διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Βομβάη το 2008. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2012.
Πηγή: skai.gr