Νταβούτογλου: Παλιές, κενές υποσχέσεις οι προτάσεις του Άσαντ

Ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο εθνικής συνεννόησης που παρουσίασε σήμερα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας πως οι προτάσεις του κ. Άσαντ δεν είναι παρά επανάληψη παλαιότερων, κενών υποσχέσεων.

«Τα σχόλια του [Άσαντ] είναι απλώς επαναλήψεις αυτών που έλεγε εξ αρχής. Πρόκειται για τις ίδιες υποσχέσεις που έσωσε σε εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου.

«Καθώς ο Άσαντ δεν έχει πλέον την εξουσία εκπροσώπησης του συριακού λαού, τα λόγια του έχουν [πλέον] χάσει την πειστικότητά τους [...] Μία μεταβατική περίοδος πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα μέσω συνομιλιών με αντιπροσώπους του συριακού έθνους», προσέθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είναι ένα από τα δεκάδες μέλη της οργάνωσης «Φίλοι της Συρίας» που έχουν αναγνωρίσει την Εθνική Συμμαχία για Αντιστασιακές και Επαναστατικές Δυνάμεις, συμμαχία συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ως το νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του στη Δαμασκό, ο κ. Άσαντ πρότεινε το σχηματισμό μίας νέας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, και τη διενέργεια εκλογών ως οδό για τον τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης. Παρά ταύτα, σημείωσε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με «ανδρείκελα» της Δύσης ή «αυτούς που έχουν προδώσει τη Συρία».

Από την πλευρά των αντικαθεστωτικών, στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού δήλωσε στο Al Jazeera ότι το διάγγελμα του Άσαντ ήταν γεμάτο «με κενή ρητορική».

«Δεν προσφέρθηκε να παραιτηθεί, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση,» δήλωσε το στέλεχος της αντιπολίτευσης. «Έχει δείξει ότι είναι ένας δικτάτορας με τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αντικείμενο διαπραγμάτευσης» σημείωσε το στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Για υποκρισία
κατηγόρησε τον σύρο πρόεδρο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Η ομιλία Άσαντ ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας. Οι θάνατοι, η βία και η καταπίεση στη Συρία είναι δημιούργημά του, και οι κενές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν ξεγελούν κανέναν» δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Η Βρετανία, όπως άλλωστε και η Τουρκία, έχει αναγνωρίσει διπλωματικά την Εθνική Συμμαχία για Αντιστασιακές και Επαναστατικές Δυνάμεις.

Επικριτική στάση τήρησε και η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, η οποία σχολίασε πως, μολονότι «θα κοιτάξουμε εάν υπάρχει οτιδήποτε καινούργιο στην ομιλία» του σύρου ηγέτη, «διατηρούμε τη θέση μας πως ο Άσαντ πρέπει να παραμερίσει και να επιτρέψει μία πολιτική μετάβαση».
Πηγή: skai.gr