Κλείσιμο

Άσαντ: Μεταρρυθμίσεις με το ένα χέρι, καταστροφή των τρομοκρατών με το άλλο (upd)

H αντιδράσεις στο διάγγελμα ΕΔΩ

Μεταρρυθμίσεις με το ένα χέρι, καταστροφή των «τρομοκρατών» με το άλλο, υποσχέθηκε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ σε διάγγελμά του, στην πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνιση του από την ημέρα που οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών, έφτασαν στα προάστια της Δαμασκού.

Κάλεσε δε, όλους τους Σύρους να λάβουν μέρος σε μια πρωτοβουλία «συμφιλίωσης με όσους δεν έχουν προδώσει τη Συρία» που θα μπορούσε να τελειώσει τη σχεδόν 22μηνη σύγκρουση, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου.

Εξάλλου, σε σαφές μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα ο σύρος πρόεδρος σημείωσε με έμφαση ότι «η Συρία δε λαμβάνει εντολές από κανέναν.»

Ο Άσαντ κάλεσε σε πλήρη κινητοποίηση για την καταπολέμηση των ανταρτών. «Είναι αυτό επανάσταση του λαού μας, ή ένα μάτσο εγκληματίες;» διερωτήθηκε, ενώ έκανε λόγο και για «αντιπάλους - μαριονέτες» αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση μαζί τους.

«Έχουμε τρομοκράτες που ακολουθούν την ιδεολογία της Αλ Κάιντα. Εμείς τα αδέλφια θα πολεμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι Σύροι... Θα τούς δώσουμε ένα μάθημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσαντ.

Ο σύρος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για την αιματηρή σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας στην εξωτερική επιρροή που ασκούν τρίτες χώρες.

«Σήμερα, πόνος και οδύνη έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Συρία Δεν υπάρχει ευτυχία στη χώρα» ανέφερε. «Σκότωσαν το λαό για να σκοτώσουν το φως στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διάγγελμα του Μπασάρ Αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο κτίριο της Όπερας στην πρωτεύουσα της Συρίας και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.


Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας