Μάλι: Συνέχιση των εχθροπραξιών αναγγέλλουν οι ισλαμιστές

Την αναστολή της δέσμευσής της να καταπαύσει τις εχθροπραξίες ανακοίνωσε η Ανσάρ Ντίνε (Προστάτες της Πίστης), μία από τις ισχυρότερες ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα του Μάλι και τηρεί δεσμούς με τον βραχίονα της αλ-Κάιντα στη Βόρεια Αφρική.

Η ισλαμική οργάνωση γνωστοποίησε πως προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, σημειώνοντας ωστόσο πως διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των ισλαμιστών από το βόρειο Μάλι δεν συνιστούν πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες, και υπογραμμίζοντας ότι διατηρεί ανοιχτές όλες τις στρατιωτικές της επιλογές.

Η Ανσάρ Ντίνε, η οποία επιζητεί την αυτονομία του βόρειου Μάλι, ευθύνεται για μία σωρεία δημόσιων εκτελέσεων, μαστιγώσεων και ακρωτηριασμών, τις οποίες έχει επιβάλει στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εφαρμόσει μία ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της Σαρία την περιοχή.

Το βόρειο Μάλι περιήλθε στον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών στις αρχές του 2012, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Μολονότι η εξουσία έχει επιστέψει τυπικά στα χέρια των πολιτικών, οι πραξικοπηματίες φέρονται να εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Πηγή: skai.gr