Κλείσιμο

ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Ομπάμα λόγω διαμάχης για τον προϋπολογισμό

Προκειμένου να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2013, ο πρόεδρος Ομπάμα επιστρέφει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου.

Αύριο συνέρχεται στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο και εάν μέχρι το τέλος του χρόνου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό, τίθενται αυτομάτως σε εφαρμογή περικοπές δαπανών και αυξήσει στη φορολογία για σχεδόν όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Οικονομολόγοι αλλά και οι αγορές εκφράζουν τον φόβο ότι ο «λεγόμενος δημοσιονομικό γκρεμός» όπως αποκαλείται η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Σε ετοιμότητα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επικεντρώσει κατ` αρχήν τις προσπάθειες του στη γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί. Ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων κρίθηκε απαραίτητος μετά την αποτυχία του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ να «περάσει» την συμβιβαστική του πρόταση στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Το κυριότερο σημείο διαφωνιών εντοπίζεται στην αύξηση της φορολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύγκληση της εντός 24 ωρών. Η γερουσία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη. Στο σώμα αυτό, ο Ομπάμα υπολογίζει στην συμβολή του επικεφαλής των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ προκειμένου να προκύψει μια συμβιβαστική λύση, αναφέρει το Reuters.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Reuters - Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου