Ν. Κορέα: Οι ΗΠΑ εντός του βεληνεκούς των βορειοκορεατικών πυραύλων

Η πρόσφατη επιτυχής εκτόξευση του πυραύλου Unha-3 από τη Βόρεια Κορέα καταδεικνύει πως η Πιόνγκ Γιάνγκ έχει πιθανώς αναπτύξει την τεχνογνωσία που απαιτείται προκειμένου να προσδώσει στους πυραύλους της βεληνεκές που υπερβαίνει τα 10.000 χιλιόμετρα, τοποθετώντας τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών εντός της εμβέλειας των βορεοκορεατικών όπλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Νοτίου Κορέας.

Οι Αρχές της Νότιας Κορέας περισυνέλλεξαν και εξέτασαν τμήματα του βορειοκορεατικού πυραύλου που κατέπεσαν στα χωρικά της ύδατα κατά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

«Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης του υλικού του Unha-3, κρίναμε πως η Βόρεια Κορέα έχει εξασφαλίσει βεληνεκές που υπερβαίνει τα 10.000 χιλιόμετρα σε περίπτωση που η κεφαλή [του πυραύλου] ζυγίζει 500 έως 600 κιλά», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρά ταύτα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα συντρίμμια από το δεύτερο ή το τρίτο στάδιο της εκτόξευσης, είναι αδύνατο να αποσαφηνιστεί εάν ο πύραυλος είχε τη δυνατότητα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης, βασικό στοιχείο των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Η εκτόξευση του πυραύλου Unha-3 έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου, τοποθετώντας σε τροχιά γύρω από τη Γη έναν πιθανότατα μετεωρολογικό δορυφόρο. Άγνωστο παραμένει εάν ο δορυφόρος όντως λειτουργεί.
Πηγή: skai.gr