Bloomberg: Εξοπλιστικές συμβάσεις αξίας 7 δισ. μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας

Την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων συνολικής αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου, επικαλούμενο τρεις μη κατονομασμένες πηγές, ο κ. Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση 42 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-30MKI και περίπου 1.000 κινητήρων τύπου AL-31 για πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία θα παραδοθούν έως το 2030.

Η υπογραφή συμβάσεων τέτοιας κλίμακας αποτελεί μία ακόμη επιτυχία για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, η οποία πέτυχε εξαγωγές που υπερέβησαν σε αξία τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν.

«Ας μιλήσουμε για τα αποτελέσματά μας – είναι θετικά. Πλησιάζουμε ένα επίπεδο ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων. Ο συνολικός όγκος [των εξαγωγών] ήταν πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια [το 2012]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος, στο πλαίσιο συνάντησής του με αξιωματούχους.

Η Ινδία σηκώνει το πολεμικό της ανάστημα

Η Ινδία, μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πολεμικού υλικού, έχει αυξήσει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ο προϋπολογισμός των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2013-14 ανέρχεται στα 40,3 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9% του ΑΕΠ της χώρας), αυξημένος κατά 17,6% σε σχέση με τις δαπάνες της περιόδου 2011-12.

Η ακμή της ινδικής στρατιωτικής ισχύος έρχεται καθώς το Νέο Δελχί κοιτά πέρα από την παραδοσιακή αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ασία.
Πηγή: skai.gr