ΗΠΑ: Διεθνής αποτροπιασμός για το μακελειό - φωτό του δράστη

Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της για την αιματηρή ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ εκφράζει η διεθνής κοινότητα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 28 νεκρούς, εκ των οποίων οι 20 είναι παιδιά. Τρία ακόμη άτομα, βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με το δήμαρχο του Ντάνμπερι Μαρκ Μπότον.

Ο 20χρονος δράστης Άνταμ Λάνζα, εισέβαλε σε αίθουσα όπου δίδασκε η μητέρα του και αφού την σκότωσε πυροβόλησε τους μαθητές. Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε μερικούς ενήλικες ακόμα. Ένας ακόμα νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και πιθανόν πρόκειται για τον πατέρα του. Νεκρός βρέθηκε και ένας αδερφός του δράστη σε σπίτι στο Νιου Τζέρσει, σύμφωνα με το CNN.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν την αυτοθυσία ορισμένων δασκάλων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους  για να σώσουν παιδιά. Ένας δάσκαλος έσπευσε να κρύψει μαθητές σε μια τάξη καθώς ο δράστης έβαλλε εναντίον τους, ενώ μια άλλη δασκάλα χρησιμοποίησε το κορμί της για να κρατήσει την πόρτα μιας τάξης κλειστή, με συνέπεια να δεχθεί σφαίρες στο χέρι και στο πόδι.

Σημειώνεται ότι στο πτώμα του δράστη βρέθηξε η ταυτότητα του 24χρονου αδελφού του Ράιαν Λάνζα, ο οποίος κατηγορήθηκε αρχικά για το φονικό από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το μακελειό στο Κονέκτικατ, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ουσιαστικές ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών όπως το χθεσινό.

«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», είπε ο Ομπάμα δακρύζοντας. «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων» τόνισε.

Σύμφωνα με διάταγμα της κυβέρνησης οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν μαθητές ηλικίας από πέντε έως 10 ετών. Ανάμεσα στα θύματα είναι ο δράστης και η μητέρα του, δασκάλα στο σχολείο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως «νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν».

Για «σοκ» και «φρίκη»
έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον σε ανακοινωσή της. «Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» τονίζει.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζει «φρίκη» τα όσα συνέβησαν στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », σημειώνει ο Φρανσουά Ολάντ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Πηγή: skai.gr