Β. Κορέα: Επιτυχής εκτόξευση παρά τις προειδοποιήσεις

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη ότι η εκτόξευση του πυραύλου, ο οποίος μετέφερε ένα δορυφόρο, ήταν επιτυχής και μπήκε στην προγραμματισμένη τροχιά.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε o πύραυλος, πέρασε πάνω από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση της χώρας.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε κατά τα φαινόμενα να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή «πυραύλου».

"Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της NORAD.

Η Βόρεια Κορέα έστειλε στο διάστημα σήμερα, για πρώτη φορά κατά τα φαινόμενα με επιτυχία, έναν εκτοξευτήρα δορυφόρου, που θεωρείται ότι είναι βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς από μερίδα της διεθνούς κοινότητας απ΄όπου προέρχονται οι πρώτες καταγγελίες.

"Η εκτόξευση της δεύτερης εκδοχής του δορυφόρου μας Kwangmyongsong-3 από το διαστημικό κέντρο του Σοχάε πέτυχε και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά όπως είχε προβλεφθεί», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

"Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκειμένου η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο», επισημαίνεται σε σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου που εκτιμά ότι «είναι καιρός να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στην κορεατική χερσόνησο».

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της και ο ιαπωνικός λαός την ανησυχία του μετά την «απαράδεκτη» δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Ύστερα από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος).

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου τονίζοντας ότι αυτή συνιστά μια «ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση «κατάλληλων μέτρων» σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

"Οι ΗΠΑ παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας καθώς έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη στενή συνεργασία με τους φίλους της στην περιοχή.

"Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους έξι εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», είπε ο Βίτορ.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες».

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr