Κύπρος: Επαναδικάζονται τέσσερα στελέχη της Helios για την αεροπορική τραγωδία του 2005

Τη διεξαγωγή νέας δίκης για την απονομή ποινικών ευθυνών σχετικά με το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το 2005, όταν επιβατικό αεροσκάφος του κυπριακού αερομεταφορέα Helios Airways συνετρίβη στα περίχωρα της Αθήνας, προκαλώντας το θάνατο 121 ανθρώπων, διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Η σημερινή εξέλιξη ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση που έχει ληφθεί από τριμελές κυπριακό δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τέσσερα υψηλόβαθμα πρώην στελέχη της Helios είχαν κριθεί αθώα για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Συγκεκριμένα, έξι από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν υπέρ της έφεσης που είχαν ασκήσει οι κυπριακές Αρχές σε βάρος της αθωωτικής απόφασης, κρίνοντας πως το κατώτερο δικαστήριο είχε αξιολογήσει με λανθασμένο τρόπο τα διαθέσιμα στοιχεία και χαρακτηρίζοντας «θεμελιωδώς προβληματικό» το συλλογισμό αποσύνδεσης των κατηγορούμενων από το δυστύχημα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελλήνων ερευνητών, η πτώση του αεροσκάφους οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, αφότου η ανεπαρκής πίεση που επικράτησε στην καμπίνα του αεροπλάνου έπειτα από την απογείωσή από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προκάλεσε τη λιποθυμία των επιβατών και των μελών του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιλότων.

Το αεροσκάφος είχε ως προορισμό την Τσεχία, έφτασε έως την Αθήνα χάρη στον αυτόματο πιλότο, και τελικά συνετρίβη όταν τελείωσαν τα καύσιμα.

Οι συγγενείς των θυμάτων χαιρέτησαν με ικανοποίηση την απόφαση του Ανώτατου Διδακτηρίου.

Έως τώρα δεν έχει οριστεί νέα δικάσιμος.
Πηγή: skai.gr