Κλείσιμο

Independent: Σχέδια για στρατιωτική υποστήριξη στους σύρους αντικαθεστωτικούς

Σχέδια για την παροχή στρατιωτικής αεροπορικής και ναυτικής βοήθειας στις δυνάμεις των σύρων αντικαθεστωτικών καταρτίζει η Βρετανία, συνεπικουρούμενη από άλλα κράτη που αντιτίθενται στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της The Independent, ο επικεφαλής των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, φιλοξένησε πριν από λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο μία σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το «παρών» έδωσε και ένας στρατηγός τριών αστέρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στους σύρους αντικαθεστωτικούς. Η διάσκεψη φέρεται να έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ παράλληλα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης τηρούν επαφές με τις ομόλογες Αρχές συμμαχικών κρατών για το εν λόγω ζήτημα.

Η εν λόγω είδηση έρχεται μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση των Φίλων της Συρίας στο Μαρόκο, μίας κολεκτίβας κρατών που τηρούν επικριτική στάση προς τη Δαμασκό. Στη συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία αναμενόταν να προσφέρει τη διπλωματική αναγνώριση της Ουάσιγκτον στη νεοσύστατη Εθνική Συμμαχία για Αντιστασιακές και Επαναστατικές Δυνάμεις.

Η κ. Κλίντον ακύρωσε το ταξίδι της λόγω προβλημάτων υγείας.

Η Συμμαχία είναι μία πολιτική οργάνωση - ομπρέλα η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πολιτικό αντίβαρο στο καθεστώς Άσαντ και να κερδίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Η πολιτική συσπείρωση των αντικαθεστωτικών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, όταν οι σύροι αντικαθεστωτικοί προχώρησαν στο σχηματισμό μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης με την εκλογή ενός ενιαίου 30μελούς ηγετικού συμβουλίου και ενός αρχηγού επιτελείου.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, καταλήγει η The Independent, οι επικριτές του καθεστώτος Άσαντ «φέρονται να πιστεύουν πως ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, διάρκειας 22 μηνών, έχει φτάσει πλέον σε σημείο καμπής και έχει καταστεί επιτακτική [η ανάγκη] να προσφερθεί βοήθεια στους επαναστάτες, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν την τελευταία [επίθεση] κατά του καθεστώτος».
Πηγή: skai.gr