Κλείσιμο

Την καταβολή... μεγαλύτερου φόρου στη Βρετανία υπόσχεται η Starbucks

Μετά από εβδομάδες δημοσίων επικρίσεων και διαμαρτυριών σε υποκαταστήματά της στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, με αφορμή την αποφυγή φόρων στη Βρετανία, η αμερικανική εταιρεία καφέ Starbucks ανακοίνωσε ότι την επόμενη διετία θα καταβάλλει υψηλότερο φόρο από αυτόν που υποχρεούται.

Ο διευθυντής της εταιρείας στη Βρετανία, Κρις Ένγκσκοφ, δήλωσε ότι, εισακούοντας τους Βρετανούς πελάτες της, η Starbucks θα προβεί σε αλλαγές στη διαχείριση των εσόδων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου που της αναλογεί.

Συγκεκριμένα, κατά τη διετία 2013-2014 η Starbucks εκτιμά ότι θα καταβάλλει στη βρετανική εφορία ένα πρόσθετο ποσό 20 εκατομμυρίων λιρών, ανεξαρτήτως οικονομικής επίδοσης.

Κατά τα 14 χρόνια δραστηριοποίησής της στη Βρετανία, η αμερικανική εταιρεία έχει πληρώσει μόλις 8,6 εκατομμύρια λίρες σε φόρο επιχειρήσεων, παρά την καταγραφή εσόδων δισεκατομμυρίων λιρών.

Η βασική πρακτική μείωσης των δηλωθέντων κερδών της εταιρείας σε χώρες με υψηλότερο φόρο έγκειται στην παρουσίαση χρεώσεων από παραρτήματα της εταιρείας σε άλλες χώρες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο