Κονγκό: Ενισχύουν τις θέσεις τους οι αντάρτες μετά την κατάληψη της Γκόμα

Δίχως διαφαινόμενη λύση στον ορίζοντα συνεχίζεται η κρίση που σπαράζει το Κονγκό, καθώς οι αντάρτες της δύναμης M23 ισχυροποιούν τις θέσεις τους στα περίχωρα της πόλης Γκόμα, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις μοιάζουν ανήμπορες να αντεπεξέλθουν στις ήττες που έχουν υποστεί στα χέρια των ανταρτών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους αντάρτες προτού αυτοί αποχωρήσουν από τη Γκόμα, με το M23 να αντιτείνει ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε θέση να θέτει όρους.

Οι αντάρτες κατέλαβαν τη Γκόμα, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, αφότου οι τακτικές δυνάμεις και η πολυεθνική δύναμη MONUSCO υποχώρησαν άτακτα από το πληθυσμιακό κέντρο. Η MONUSCO είναι η πλέον πολυέξοδη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αποτυχία της να προστατεύσει τη Γκόμα, με τη Γαλλία να χαρακτηρίζει την απόφαση υποχώρησης από την πόλη «παράλογη».

Οι τακτικές δυνάμεις και τα στρατεύματα της MONUSCO έχουν ανασυνταχθεί κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τον οικισμό Σάκε, νότια της Γκόμα, με την κυβερνητικά ελεγχόμενη Μινόβα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο επικεφαλής του M23, συνταγματάρχης Σουλτάνι Μακένγκα, κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα της γειτονικής Ουγκάντα, έπειτα από πρόκληση των τοπικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο σκοπός του ταξιδιού του Μακένγκα παραμένει άγνωστος, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους αντάρτες να αποχωρήσουν από τη Γκόμα.

Η... οικονομική πλευρά του πολέμου

Μολονότι η εμφύλια σύρραξη στο Κονγκό έχει διαφύγει της προσοχής πολλών στη Δύση, ο πόλεμος στην αφρικανική χώρα έχει μία διάσταση που μπορεί να επηρεάσει πολλούς στο Δυτικό κόσμο.

Το Κονγκό είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κασσίτερου και βολφραμίου, πιστώνεται με περίπου το 50% της παραγωγής κοβαλτίου, ενώ παράλληλα ευθύνεται για το 3% της παραγωγής χρυσού και χαλκού.

Εξίσου μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, καθώς το Κονγκό είναι μεγάλη παραγωγός «κολτανίου», ενός υλικού που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και κάθε άλλης «έξυπνης» συσκευής που διατίθεται στο εμπόριο σήμερα.
Πηγή: skai.gr