Κλείσιμο

Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ισραηλινό σφυροκόπημα – πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης (upd)

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 20 έχουν τραυματιστεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ επιδεινώνεται ο νέος κύκλος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ και τη Χαμάς να προειδοποιούν για κλιμάκωση της βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, που επικαλείται ως πηγή ιατρό της Ερυθράς Ημισελήνου, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

«Η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας στόχευσε ένα σημαντικό αριθμό τοποθεσιών [που φιλοξενούσαν] μεγάλου βεληνεκούς ρουκέτες της Χαμάς», αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ αξιωματικός των ισραηλινών στρατευμάτων ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως προβλέπει «παρατεταμένες» συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ερχόμενων ημερών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της Ισραηλινής Δύναμης Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Άβιταλ Λέιμποβιτς, δηλώνοντας πως η πρωτύτερη φονική επίθεση κατά του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς αποτελεί μονάχα «το ξεκίνημα μίας ευρύτερης επιχείρησης» στη Γάζα, ενώ το ισραηλινό Κανάλι 1 αναφέρει πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να καλούν εφέδρους.

Εν τω μεταξύ, σε μήνυμα της στο Twitter, η ισραηλινή Δύναμη Άμυνας αποσαφηνίζει πως «όλες οι επιλογές είναι επί τάπητος. Εάν είναι απαραίτητο, η IDF είναι έτοιμη να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα».

Στο δρόμο του πολέμου βρίσκεται ωστόσο και η Χαμάς, η οποία νωρίτερα επιβεβαίωσε το θάνατο του ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγάς της από πυραυλική επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας.

«Η κατοχή άνοιξε πάνω της τις πύλες της κολάσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του ο ένοπλος βραχίονας της η παλαιστινιακής οργάνωσης, προσθέτοντας πως το Τελ Αβίβ «έχει διαπράξει ένα επικίνδυνο έγκλημα και υπερβεί όλες τις κόκκινες γραμμές».

«Αυτό θεωρείται πόλεμος και θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο θάνατος του ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς αποτελεί συνέχεια του νέου κύκλου αίματος που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου παλαιστίνιοι ένοπλοι έπληξαν με πύραυλο ένα όχημα του ισραηλινού στρατού. Ως αντίποινα, οι ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά οικιστικής περιοχής στη Γάζα, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων αμάχων.

Απαντώντας στα ισραηλινά πυρά, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες κατά συνοριακών εβραϊκών οικισμών.
Πηγή: skai.gr