Επίσκεψη στη Μιανμάρ σχεδιάζει ο Μπαράκ Ομπάμα

Επίσκεψη στη Μιανμάρ σχεδιάζει για τις 19 Νοεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Mπαρακ Ομπάμα, προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη της χώρας Θέιν Σέιν και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, σύμφωνα με βιρμανική ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση και η αμερικανική πρεσβεία δεν επιβεβαιώνουν την ημερομηνία επίσκεψης, η οποία αν πραγματοποιηθεί καθιστά τον Ομπάμα πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Μιανμάρ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια επιπλέον ενίσχυση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας της μεταμόρφωσης της Μιανμάρ με την σχεδόν πολιτική κυβέρνηση του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 μετά από μισό αιώνα στρατιωτικού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ αναγνωρίζοντας τις πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που δρομολογούνται στη χώρα.

Τον Νοέμβριο του 2011 η Χίλαρι Κλίντον ήταν η πρώτη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη χώρα για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με την Αούνγκ στη διάρκεια της επίσκεψης της στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: skai.gr