Έχει ευρωπαϊκή πολιτική ο Ομπάμα;

Οι ευχές των Ευρωπαίων εισακούσθηκαν και ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε νέα θητεία στο Λευκό Οίκο. Όχι ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης μπορεί να είναι ικανοποιημένη με την πολιτική Ομπάμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια -κυρίως όσον αφορά την ευρωπαϊκή του πολιτική- ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ήταν πολύ πιο απρόβλεπτος. Όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράντνερ:

«Το ερώτημα είναι, είχε σε τελική ανάλυση ευρωπαϊκή πολιτική ο Ομπάμα; Θα έλεγα ότι η Ευρώπη δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το αποκορύφωμα ήταν ίσως το κοινό ταξίδι της αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών Κλίντον με την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Άστον στα Βαλκάνια, για να δείξουν ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Κατά τα λοιπά όμως ο Ομπάμα ήταν απών από τα ευρωπαϊκά δρώμενα».

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έπαιξε ουσιαστικά κανέναν ρόλο στον προεκλογικό αγώνα. Το τελευταίο διάστημα όμως δεν έλειψαν οι συχνά καυστικές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρατηρήσεις στους Ευρωπαίους για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση χρέους. Όπως εκτιμά ο Βινσέν Μισελό, από το Πανεπιστήμιο Sciences Po της Λυών: «Ίσως ο πρόεδρος Ομπάμα να ζητήσει τώρα από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της καθώς η αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας εξαρτάται και από τη βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη».

Γιατί δεν λύνεται το ελληνικό πρόβλημα;

«Πιστεύω ότι γενικά η υπομονή της διεθνούς κοινότητας έναντι των Ευρωπαίων για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης αρχίζει και εξαντλείται. Εξ΄ όσων γνωρίζουμε, όχι μόνον ο Ομπάμα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησής του έχουν βαρεθεί πλέον το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να σώσουν αυτή τη μικρή χώρα, την Ελλάδα. Για τους Αμερικανούς η Ελλάδα είναι ακόμη πιο μικρή, αλλά και για εμάς είναι μόλις το 2 % της συνολικής οικονομικής μας δύναμης. Στις ΗΠΑ δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό εδώ και δυόμιση χρόνια. Πιστεύω ότι οι πιέσεις θα ενταθούν κυρίως προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση σε Ισπανία, Ιταλία και άλλες μεγάλες χώρες. Αναμφίβολα η αμερικανική πλευρά αναμένεται να τοποθετηθεί επ΄ αυτού».

Η 33χρονη γερμανίδα ευρωβουλευτής εκτιμά ότι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα θα βρεθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια κυρίως το Μεσανατολικό, το θέμα της Συρίας, όπου ο πρόεδρος αναμένεται να αφιερώσει τώρα περισσότερο χρόνο αλλά και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ralf Bosen / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: skai.gr