AP: Συζητήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ για πυραύλους Patriot με το βλέμμα στη Συρία

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο χρήσης πυραύλων Patriot με σκοπό να ασφαλίσουν ζώνες εντός της Συρίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, το οποίο επικαλείται ως πηγή ένα μη κατονομασμένο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τυχόν ανάπτυξη συστοιχιών Patriot θα γίνει υπό την «ομπρέλα του NATO», ενώ η εν λόγω επιλογή δεν αποτελεί παρά μόνο ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων κατά αντικαθεστωτικών ανταρτών και αμάχων.

Όπως ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος, οι διαβουλεύσεις είχαν «παγώσει» λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ωστόσο, δεδομένης της επανεκλογής Ομπάμα, το ζήτημα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.

Το σύστημα Patriot είναι ένα ευκίνητο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος, παραγωγής Ηνωμένων Πολιτειών. Τυχόν εγκατάσταση τέτοιων όπλων, υπό την αιγίδα του NATO, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα εγείρει ερωτήματα για το μελλοντικό ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη συριακή κρίση.
Πηγή: skai.gr