Κορυφώνεται το θρίλερ για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ - σε 9 αμφίρροπες πολιτείες η μεγάλη μάχη

Άνοιξαν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τουλάχιστον 120 εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μετ' εμποδίων διεξάγεται η εκλογική διαδικασία σε περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Σάντι.

Ιδιαίτερα στις ανατολικές πολιτείες αναφέρεται πως υπήρχαν χαλασμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα, αλλαγές τμημάτων και συντρίμμια ενώ σχηματίζονταν μεγάλες ουρές αναμονής.

Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του απερχόμενου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα ελαφρύ προβάδισμα κατέγραφε ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ στο πρώτο αποτέλεσμα που έγινε γνωστό, απο το μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χάμπσάιρ, το οποίο παραδοσιακά ψηφίζει τα ξημερώματα της ημέρας των εκλογών, κατεγράφη ισοψηφία, με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να εξασφαλίζουν από πέντε ψήφους ο καθένας.

Οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη ψηφίσει σε ολόκληρη την Αμερική με το σύστημα της πρώιμης ψήφου – και για πρώτη φορά ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος αφού ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια - τείνουν να είναι στην πλειονότητά τους δημοκρατικοί και άρα τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να καταγράψουν προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητικό. Θα χρειασθεί αρκετή ώρα έως ότου υπάρξει μια πιο πλήρης εικόνα.

Σημειώνεται ότι, χάρη στο σύστημα της πρώιμης ψήφου, ο Μπαράκ Ομπάμα ψήφισε από την πόλη του, το Σικάγο, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθιστώντας τον εαυτό του τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που ψηφίζει πριν την ημέρα των εκλογών. Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ ψήφισε στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, στην πόλη Βέρμοντ, στις 9.00 το πρωί, τοπική ώρα.

Οι κάλπες άνοιξαν πρώτα στις ανατολικές πολιτείες και ο νικητής θα μπορούσε να είναι γνωστός μέχρι τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, λόγω της μικρής διαφοράς που αναμένεται να έχουν οι δυο υποψήφιοι, το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται νωρίτερα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πρώτες κάλπες κλείνουν στην πολιτεία του Κεντάκι και την Ιντιάνα στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ οι τελευταίες κάλπες κλείνουν στην Αλάσκα στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Στο Νιου ΤΖέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη – όπου οι κάλπες άνοιξαν από τις 13.00 – δυο πολιτείες οι οποίες έχουν πληγεί από το πρόσφατο πέρασμα του τυφώνα Σάντι, η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να είναι σημαντική.

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης σε κάθε πολιτεία ανακοινώνονται και τα exit polls.

Κλειδί για το Λευκό Οίκο τα «swing states»

Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις 7 κρίσιμες πολιτείες -Οχάιο, Φλώριντα, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Αϊοβα, Γουισκόνσιν και Νιου Χαμσαιρ- στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι στις δυο πιο πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Washington Post/ABC News αλλά και του ερευνητικού κέντρου Pew, ο Ομπάμα κατέγραφε προβάδισμα τριών μονάδων.

Ακόμα, ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να καταγράφει οριακό προβάδισμα στις περισσότερες από τις πολιτείες κλειδιά, οι οποίες κατά κανόνα διαμορφώνουν και το τελικό αποτέλεσμα. .

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι ψηφοφόροι της κάθε πολιτείας ψηφίζουν για τους Μεγάλους Εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους, ανάλογα με τις ψήφους που αντιστοιχούν στην κάθε πολιτεία,  τις μοιράζουν ανάλογα.

Ο πρώτος υποψήφιος που φτάνει τους 270 από τους 538 εκλέκτορες κερδίζει και την προεδρία. Το συνολικό κόστος, τέλος, για τις προεκλογικές εκστρατείες του κάθε υποψηφίου, οι οποίες "τρέχουν" τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια, υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα δυο δισ. δολάρια. 

Οι αμερικανικές εκλογές λεπτό προς λεπτό από τον ΣΚΑΪ


Την εκλογική διαδικασία παρακολουθεί ο ΣΚΑΪ 100.3 με ειδική εκπομπή από τις 12 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το επιτελείο του σταθμού και οι απεσταλμένοι μας στις Ηνωμένες πολιτείες, θα αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Μέσω του skai.gr οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά με εικόνα, μέσα από το Στούντιο του ΣΚΑΪ 100,3, όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην εκλογική διαδικασία.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης